Search This Blog

Monday, July 15, 2013

Mesin ATM dan minuman di USM dipecah
GEORGETOWN - Sebuah mesin juruwang automatik (ATM) di kampus Universiti Sains Malaysia (USM) di sini dikopak awal pagi tadi.

Yang turut menjadi sasaran ialah dua buah mesin vendor minuman yang wang syiling di dalamnya telah dilarikan.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Gan Kong Meng berkata terdapat kesan kopak dan umpilan pada bahagian bawah mesin ATM itu.

Beliau berkata kejadian disedari berlaku pada pukul 4.56 pagi apabila pihaknya mendapat panggilan dari syarikat penggera yang berpangkalan di KualaLumpur bahawa alat penggera di mesin ATM itu berbunyi.

Mesin-mesin berkenaan terletak berhampiran pintu masuk Sungai Dua.

Naib Canselor USM, Prof Datuk Omar Osman berkata pihaknya memandang serius kejadian itu dan akan menambah bilangan kamera litar tertutup (CCTV) di sekitar kampus.

"Saya percaya ia kerja orang luar. Terdapat kesan cap jari pada pagar di belakang masjid (berhampiran pintu masuk) dan duit syiling bertaburan di laluan yang kita percaya digunakan penjenayah," katanya.

USM mempunyai empat pintu masuk Minden, Batu Uban dan Sungai Dua yang ditutup pada tengah malam dan dibuka semula pada pukul 6 pagi sementara pintu di sebelah Bukit Gambir dibuka 24 jam. - Bernama

No comments:

Post a Comment