Search This Blog

Friday, July 26, 2013

Mangsa korban bot karam terus meningkat


 
Jakarta: Penyelamat menemui dua lagi mayat pencari suaka yang menaiki sebuah bot karam di luar perairan Indonesia, menjadikan angka kematian kepada 13 orang, kata polis semalam.

Mayat kanak-kanak perempuan lima tahun dari Sri Lanka dan lelaki Iran berusia 30 tahun ditemui berhampiran pantai Karangpotong awal pagi semalam, kira-kira 15 kilometer di bahagian selatan di mana bot tunda penuh sesak yang dinaiki mangsa karam malam Selasa lalu di luar pantai Jawa Barat, kata jurucakap polis Cianjur Kapten Ahmad Suprijatna.
Hampir 190 mangsa diselamatkan dan beratus penyelamat serta nelayan terus mencari mangsa lain, tambahnya.

Pihak berkuasa berkata kumpulan itu dipercayai terdiri daripada kira-kira 204 pendatang dari Sri Lanka, Iran dan Iraq yang mahu ke Australia.

Pendatang naik bot kecil

Mereka menaiki bot kecil yang mula bocor sebelum sempat menaiki kapal lebih besar di laut yang sepatutnya sampai ke destinasi sebenar.

Insiden itu berlaku kurang seminggu selepas Perdana Menteri Kevin Rudd menukar dasar pelarian Australia supaya pendatang yang tiba dengan bot tidak lagi dibenarkan tinggal di negara itu.
Sebaliknya, mereka akan dibawa ke Papua New Guinea untuk dipertimbangkan sama ada boleh menetap di sana.

Perubahan mendadak dasar itu yang menaikkan kemarahan kumpulan hak asasi manusia muncul di tengah tekanan politik dalaman selepas satu rentetan kemalangan maut membabitkan bot usang dipenuhi pencari suaka yang karam selepas mengambil risiko perjalanan dari Indonesia ke Australia. - AP/AGENSI

No comments:

Post a Comment