Search This Blog

Friday, July 26, 2013

Mahkamah batal perakuan Islam tiga anak


 
Ipoh: Mahkamah Tinggi di sini semalam memutuskan perakuan pengislaman terhadap tiga anak seorang guru tadika beragama Hindu, M Indira Ghandi, 38, empat tahun lalu tidak sah dan terbatal.

Pesuruhjaya Kehakiman Lee Swee Seng yang membacakan keputusan itu selama 1 jam 40 minit berkata, pertukaran agama yang dibuat bapa ketiga-tiganya iaitu Prasana Diksa, 5; Karan Dinish, 15, dan Tevi Darsiny, 16, adalah menyalahi peraturan.
Tak dapat bukti

Swee Seng membuat ketetapan itu berdasarkan Enakmen Pentadbiran Islam Perak, yang antaranya ketiga-tiga anak itu perlu mempunyai hasrat untuk memeluk agama Islam tanpa sebarang paksaan.

“Dalam kes ini, ketiga-tiga anak berkenaan tidak dapat dibuktikan melafazkan dua kalimah syahadah dan mereka serta ibunya juga tidak hadir ke Pejabat Agama Islam untuk mendaftar bagi tujuan menukar agama.

“Penukaran agama itu adalah tidak sah dan batal kerana kanak-kanak berkenaan tidak hadir di hadapan pegawai agama bagi tujuan melafazkan pengisytiharan memeluk Islam (mengucap dua kalimah syahadah). Justeru, mahkamah mendapati perakuan pengislaman mereka adalah batal dan tidak sah,” katanya.

No comments:

Post a Comment