Search This Blog

Wednesday, July 17, 2013

Kereta hilang empat tahun jumpa semula 40 minit

Kereta hilang empat tahun jumpa semula 40 minit
Eng Khim (dua, kanan) menunjukkan kereta hilang yang ditemui semula.
KULIM - Seorang lelaki berusia 40-an terharu usaha pihak Pertubuhan Prihatin Kebaktian Masyarakat (PPKM) Kulim kerana berjaya mengembalikan kereta jenis Proton Iswara miliknya yang lesap kira-kira empat tahun lalu.

Mangsa berkata, sebelum ini dia ada menjual kereta itu kepada seorang rakan ketika tinggal di Langkawi, bagaimanapun setelah suspek mendapat  kereta itu, sebarang pembayaran tidak dibuat kepada syarikat kewangan.

Difahamkan, tindakan rakannya itu mengakibatkan mangsa terpaksa berhadapan dengan tuntutan syarikat kewangan terlibat.

“Selama empat tahun saya tidak melihat kereta itu  tapi terpaksa membayar  wang ansurannya setiap bulan untuk memastikan nama saya tidak disenaraihitamkan. Apa lebih menyedihkan dia langsung tidak menghubungi saya. Apabila sampai di Kulim saya dimaklumkan oleh seorang rakan bahawa kereta Proton Iswara saya itu ada digunakan di sini.

"Saya berjumpa Pengerusi PPKM, Khor Eng Khim dan meminta PPKM mengesan kereta itu. Saya terkejut, selepas 40 minit Eng Khim menghebahkan nombor pendaftaran kereta saya melalui alat  perhubungan, ia telah dikesan berada di Lunas. Kami kemudiannya pergi ke lokasi dimana kereta itu ditemui dan membawanya pulang,” katanya.

Eng Khim berkata, sehingga kini lebih 3,000 orang perseorangan mendaftar menjadi ahli PPKM dan jumlah ini semakin ramai setiap hati.

PPKM merupakan pertubuhan berdaftar dan sehingga kini menjalankan tugas rondaan cegah jenayah bersama polis setiap hari.

No comments:

Post a Comment