Search This Blog

Wednesday, July 24, 2013

Kastam rampas barang kawalan bernilai RM13,000TAWAU - Pihak berkuasa merampas pelbagai barangan bersubsidi bernilai RM13,872 yang cuba diseludup ke negara jiran dalam Operasi Subsidi selama empat hari bermula 16 Julai, di sini.

Timbalan Pengarah Kastam Sabah Hamzah Sundang berkata antara yang dirampas ialah 2,000 liter diesel, empat tan gula dan masing-masing 800 kilogram minyak masak dan tepung.

"Tujuh orang ditahan dan disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dan Akta Kastam 1967, manakala 48 lagi ditahan kerana disyaki pendatang tanpa izin,' katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Menurutnya selain kastam, operasi turut melibatkan polis marin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Jabatan Imigresen, Jabatan Laut, Majlis Perbandaran Tawau dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Katanya operasi bersepadu itu merupakan siri ketiga sejak penubuhan Jawatankuasa Pemantau Barangan Kawalan/ Bersubsidi pada tahun lalu  bagi mencegah penyeludupan barangan kawalan ke negara jiran.

Penguatkuasaan yang berterusan ini didapati mengurangkan aktiviti penyeludupan barang kawalan yang merupakan masalah duri dalam daging serta mampu merencatkan kesuburan ekonomi negara, katanya.  - BERNAMA

No comments:

Post a Comment