Search This Blog

Wednesday, July 17, 2013

Kaki samun, ragut dicekup

Kaki samun, ragut dicekup
Mohd Mokhtar menunjukkan barangan yang dirampas.
JOHOR BAHRU - 20 kes samun di sekitar Johor Bahru Selatan berjaya diselesaikan dengan penahanan lapan lelaki dalam beberapa siri serbuan di kawasan Majidee, di sini, sekitar jam 11 malam pada 9 Julai lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, kesemua lelaki yang  ditahan disyaki terlibat dalam kes samun dan ragut.

“Suspek berusia 17 hingga 19 tahun ini dipercayai meragut warga asing. Polis juga berjaya merampas dua kad ATM Bank Of China; satu kad beli belah negara China; sebilah parang; sebilah pedang dan sebilah pisau pemotong daging.

“Selain itu, polis turut merampas satu tukul besi; empat telefon bimbit pelbagai jenama; satu rangka motosikal dilaporkan hilang di Majidee dan sebuah motorsikal,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor, di sini semalam.

Katanya, kesemua suspek tiada rekod jenayah lampau dan ditahan reman sehingga semalam dan disiasat di bawah Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun serta sebatan.

“Kes juga disiasat di bawah Seksyen 379a Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih tiga tahun.

“Dengan tertumpasnya kumpulan ini, polis berjaya menyelesaikan 20 kes samun dan ragut di Johor Bahru Selatan termasuk beberapa kes samun serta ragut warga asing,” katanya.

No comments:

Post a Comment