Search This Blog

Monday, July 15, 2013

Bengkel kereta terbakar

Bengkel kereta terbakar
Anggota bomba bertungkus-lumus memadam kebakaran bengkel membaiki kenderaan milik Mohd Hafiza.
TUMPAT – Sebuah bengkel membaiki kereta berhampiran Jambatan Sultan Yahya di Pasir Pekan di sini, terbakar menyebabkan pemiliknya kerugian puluhan ribu ringgit.

Kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu turut menyebabkan beberapa kenderaan milik pelanggan yang sedang dibaiki di premis tersebut musnah.

Pemiliknya, Mohd Hafiza Yunus berkata, ketika kejadian dia tiada di bengkel tersebut kerana ada urusan kerja di Pasir Tumbuh.

“Isteri saya berada di bengkel ketika kejadian itu dan mujur dia sempat menyelamatkan diri.

“Sebelum itu saya ada menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) namun tidak dibalas,” katanya.

Menurutnya, dia mengetahui kebakaran itu selepas menghubungi isterinya pada jam 6 petang dan terus bergegas pulang kerana khuatir kebakaran itu merebak ke kawasan lain.

“Mujur kebakaran ini tidak merebak ke tiga deretan kedai lain yang berhampiran dengan bengkel saya ini,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan penyelamat Negeri, Abdul Jamil Ishak berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 5.46 petang.

Katanya, seramai 12 anggota dari balai Bomba dan Penyelamat Tumpat dan Darul Naim bersama tiga jentera dikejarkan ke lokasi kejadian untuk kerja menyelamat dan memadamkan kebakaran.

Menurutnya, kebakaran ini membabitkan sederet kedai empat pintu, namun kecekapan anggota bomba berjaya mengawal kebakaran tersebut daripada merebak.

“Pihak kami mengambil masa selama 15 minit untuk mengawal api dari merebak ke kawasan berhampiran.

 “Punca dan anggaran kerugian masih lagi dalam siasatan,” katanya.

No comments:

Post a Comment