Search This Blog

Tuesday, July 30, 2013

27,700 kes pekerja mati, hilangBEIJING - CHINA. Lebih 27,700 kes kematian atau hilang direkodkan di tempat kerja pada separuh pertama tahun ini di China, lapor Pentadbiran Keselamatan Pekerja Negeri pada Selasa.
 
Bagaimanapun, bilangan kemalangan menurun 13.9 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas, kata Timbalan Ketua Pentadbiran Keselamatan Pekerja Negeri, Wang Dexue dalam kenyataan di sini.
 
Wang berkata pada separuh pertama tahun ini, jumlah pekerja yang dikaitkan dengan kemalangan susut 3.8 peratus tahun ke tahun.
 
Bilangan kemalangan yang berlaku dalam industri arang batu dan perlombongan juga menurun masing-masing 4.8 peratus dan 16.5 peratus dari Januari hingga Jun tahun ini, katanya.
 
Bulan lepas, insiden kebakaran yang mengorbankan 119 pekerja di pusat penyembelihan ayam dan itik di wilayah Jilin, timur laut China membangkitkan kebimbangan aspek keselamatan di tempat kerja dan membawa kepada pemulihan keadaan keselamatan di tempat kerja di seluruh negara itu.
 
Wang berkata keselamatan di tempat kerja masih menjadi masalah utama, memandangkan kecuaian penyelia keselamatan tempatan menyebabkan kerap berlaku kemalangan industri di China, terutama industri perlombongan. - Bernama

No comments:

Post a Comment