Search This Blog

Thursday, June 13, 2013

Pelanggan lari selamat diri

Pelanggan lari selamat diriAnggota bomba sedang memeriksa sisa kebakaran di kedai makan Roimah dekat Dataran turut musnah. Kuala Besut.
KUALA BESUT -  Tiga pelanggan yang sedang menjamu selera di sebuah kedai makan di Dataran Kuala Besut dekat sini, lari bertempiaran selepas dua kedai makan berkembar terbakar, semalam.

Ketika kejadian kira-kira jam 2.40 petang itu,  pemilik kedai, Roimah Mamat, 38, ke tandas bersebelahan gerainya untuk bersiap mengerjakan solat Zuhur.

Menurut Roimah, ketika kejadian gerai makan dijaga adiknya, Fatimah, 24, manakala suaminya,  Hashim Ishak, 58, pulang sebentar ke rumah.

“Adik saya hanya menyedari ruang memasak terbakar apabila terdengar letupan kecil dan api marak dengan cepat lalu bergegas keluar menyelamatkan diri. Kedai bersebelahan juga turut terjejas.

“Ketika itu ada tiga pelanggan sedang makan tetapi mereka juga keluar menyelamatkan diri dan apabila saya keluar dari tandas, saya dapati bahagian gerai terbabit sudah terbakar,” katanya.

Sementara itu, menurut Ketua Bomba dan Penyelamat Balai Besut, Hasmadi Jusoh, sebaik menerima panggilan pada jam 2.41 petang, dua jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Besut dan sebuah dari Balai Bomba dan Penyelamat Jerteh bersama 13 anggota segera ke tempat kejadian.

Hasmadi berkata, api berjaya dikawal pada jam 3.16 petang.

Katanya, akibat kebakaran itu kedai milik Roimah musnah 100 peratus, manakala kedai sebelahnya 70 peratus.

“Punca dan jumlah kerugian masih dalam siasatan,” katanya.

Berikutan kejadian, Roimah kerugian wang tunai RM2,500 yang disimpan dalam begnya dan dokumen penting, selain RM100 hasil jualan pada hari berkenaan turut musnah.

No comments:

Post a Comment