MELAKA - Seorang kanak-kanak adalah antara 40 warga asing yang ditahan Imigresen Melaka dalam operasi di dua kawasan perumahan dan kedai makan di Melaka Tengah yang bermula petang semalam hingga awal hari ini.
  
Pengarah Imigresen Melaka Kamaluddin Ismail berkata kanak-kanak perempuan Myanmar itu ditahan bersama 18 lagi rakyat negara tersebut termasuk seorang wanita, lapan lelaki dan tiga wanita Indonesia, enam lelaki dan dua wanita Kemboja serta dua lelaki India.
   
Mereka yang berusia antara empat dan 48 tahun itu ditahan dalam pemeriksaan di kedai makan di Dataran Pahlawan, Melaka Raya, Jalan Temenggung serta dua rumah di Cheng Setia dan di Paya Rumput antara 6 petang semalam sehingga 3 pagi tadi.
  
"Semasa serbuan di rumah teres dua tingkat di Cheng Setia, seramai lima lelaki dan seorang perempuan warga Kemboja didapati bersembunyi di siling rumah.
  
"Seorang daripada mereka cedera di tangan akibat jatuh daripada siling ketika serbuan dijalankan," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata kesemua mereka yang mempunyai hubungan kekeluargaan didapati tinggal lebih masa di negara ini.
  
"Mereka yang ditahan berusia antara 16 hingga 30 tahun bekerja sebagai tukang jahit baju dan  seorang pegawai kita juga cedera di tangan apabila terkena siling yang jatuh," katanya.
  
Kamalluddin berkata 52 warga asing diperiksa dalam operasi itu dan mereka yang ditahan melakukan kesalahan tinggal lebih masa, menyalah guna pas serta masuk dan tinggal di negara ini tanpa permit atau pas sah selain menggunakan pasport individu lain. - Bernama