Search This Blog

Wednesday, June 19, 2013

Dalang pintas cek dicekup

Oleh NOOR HASLIZA NUSI

RAHIM menunjukkan cara-cara suspek mengikis nombor pada cek yang dicuri pada sidang akhbar di George Town semalam.


GEORGE TOWN – Kegiatan licik empat lelaki yang memintas dan memalsukan cek bernilai lebih RM1 juta sejak dua tahun lalu terbongkar apabila dua daripadanya diberkas di sebuah bilik hotel di Jalan Macalister di sini Ahad lalu.
Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, suspek berusia 30 dan 35 tahun tersebut diberkas pada pukul 11 pagi selepas membuat intipan sejak beberapa bulan lalu. Salah seorang merupakan ketua sindiket manakala rakannya seorang kontraktor.
Katanya, selain tangkapan, pihaknya turut merampas 329 keping cek bernilai RM534,409, wang RM400, 11 keping kad kredit milik individu lain dan 12 keping kad bank dan komputer.
“Modus operandi sindiket ialah mencuri surat atau kiriman di dalam peti surat pejabat syarikat tertentu yang mengandungi cek, kad kredit atau kad bank.
“Cek-cek itu kemudian akan dipinda dengan cara mengikis nombor-nombor di permukaan cek menggunakan pisau atau pita pelekat sebelum ditulis semula dengan nombor akaun baharu yang dimiliki oleh rakan subahat mereka,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0619&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz2WcDbBFiP 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment