Search This Blog

Saturday, June 29, 2013

Anak VIP, 2 rakan dijel 4 tahun


MOHD. Arif Husin (depan), Tunku Nick Tazuddin Izwan Syah Tunku Qadir (baju ungu) dan Alex Foo Hee Wee (belakang, kanan) dikawal anggota polis di Mahkamah Sesyen, Johor Bahru, Johor, semalam. - UTUSAN/AMIN FARIJ HASAN
JOHOR BAHRU 28 Jun - Seorang anak orang kenamaan (VIP) bersama dua rakannya dihukum penjara empat tahun selepas didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan mendatangkan kecederaan terhadap petinju negara, Muhammad Farkhan Mohd Haron, 25, pada Mei tahun lalu.
Hakim Zamri Bakar menetapkan keputusan itu selepas pihak pendakwaan berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap ketiga-tiga tertuduh iaitu, Tunku Nick Tazuddin Izwan Syah Tunku Qadir, 28, Alex Foo Hee Wee, 42, dan Mohd. Arif Husin, 36.
Mengikut pertuduhan, ketiga-tiga mereka dituduh dengan sengaja mendatangkan kecederaan parah terhadap Muhammad Farkhan dengan menggunakan senjata tumpul, antara pukul 4.30 pagi dan 7 pagi, di Jalan Air Molek 3/2, di sini pada 6 Mei lalu.
Kesalahan itu didakwa mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan kerana mencederakan orang dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama (Akta 574), yang memperuntukkan hukuman penjara tujuh tahun dan denda, jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Dzul Iswari Mohd. Jaafar manakala Tunku Nick Tazuddin Izwan Syah diwakili peguam bela, Norman Fernandez; Alex diwakili peguam bela, Zamri Idros dan Mohd. Arif diwakili peguam bela, Mazri Muhammad.
Dalam rayuan oleh ketiga-tiga peguam bela tertuduh, mereka memohon agar hukuman penjara tersebut ditangguhkan bagi membolehkan ketiga-tiga tertuduh menjalani ibadah puasa dan beraya bersama keluarga, namun rayuan itu ditolak oleh Zamri.
Akhbar sebelum ini melaporkan Muhammad Farkhan cedera parah dan terpaksa dirawat di Hospital Pakar Puteri di sini selama dua minggu selepas dibelasah sekumpulan lelaki setelah diminta datang ke rumah salah seorang tertuduh.
Dalam kejadian itu, Muhammad Farkhan yang pernah memenangi pingat emas Sukan SEA Laos 2009 dipaksa memakan cili, diikat tangan dan kaki serta dikurung di dalam boot kereta selama 45 minit.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20130629/ma_03/Anak-VIP-2-rakan-dijel-4-tahun#ixzz2XqmU4S8L
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment