Search This Blog

Wednesday, June 26, 2013

Anak Datuk bebas tuduhan bunuh


AH SAU ditenangkan oleh ahli keluarganya selepas Mahkamah Tinggi Alor Setar membebaskan Shahril yang dituduh membunuh anaknya.


ALOR SETAR - Seorang lelaki bertindak cuba terjun dari tingkat dua bangunan Kompleks Mahkamah Alor Setar semalam sejurus Mahkamah Tinggi melepaskan dan membebaskan tertuduh kes bunuh melibatkan anak perempuannya tujuh tahun lalu.
Bagaimanapun, tindakan pantas wartawan dan jurugambar berjaya menghalang niat Chee Ah Sau, 57, sebelum dia ditenteramkan ahli keluarga lain dan meninggalkan bangunan tersebut. Kejadian itu berlaku pada pukul 11 pagi.
Sebelum itu, Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohd. Zaki Abdul Wahab yang bersidang di Mahkamah Tinggi di sini melepaskan dan membebaskan ahli perniagaan, Shahril Jaafar, 32, selepas mendapati tiada kes prima facie atas tuduhan membunuh eksekutif pemasaran, Chee Gaik Yap yang berusia 25 tahun ketika kejadian.
Mayat Gaik Yap ditemui dalam keadaan separuh bogel dipercayai dibunuh dan dirogol di kawasan perumahan Kelab Cinta Sayang, Sungai Petani, tujuh tahun lalu.
Menurut Mohd. Zaki, mangsa didapati mati akibat luka di leher namun tiada langsung keterangan pihak pendakwa ia dilakukan oleh tertuduh.
"Pendakwaan terpaksa bergantung kepada keterangan mengikut keadaan bagi membuktikan fakta itu seperti tertuduh tinggal berhampiran tempat kejadian dan keluarga tertuduh mempunyai sebuah kereta bercermin gelap yang dilihat dipandu laju semasa kehilangan mangsa.
"Namun ia tidak cukup kuat untuk mengaitkan tertuduh dengan pembunuhan tersebut. Laporan DNA juga menunjukkan terdapat kehadiran orang ketiga yang terlibat dan oleh itu mahkamah mendapati pendakwaan telah gagal membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh," katanya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0626&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2XGvhFDVC 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment