Search This Blog

Sunday, May 19, 2013

Wanita mungkin dihukum matiJakarta: Seorang wanita Britain mungkin berdepan hukuman mati di Indonesia selepas ditahan menyeludup serbuk methamphetamine ke negara berkenaan dari China, kata pihak berkuasa semalam.

Wanita itu yang hanya dikenali sebagai AR ditahan di sebuah hotel di Surabaya, Jawa Timur bulan lalu bersama 1.47 kilogram dadah berkenaan. Jurucakap agensi antidadah Indonesia, Sumirat Dwiyanto berkata, disebabkan AR menyeludup dadah melebihi lima gram, dia mungkin berdepan hukuman mati.


Kes itu berlaku sebulan selepas seorang lagi wanita Britain, Lindsay Sandiford dijatuhi hukuman mati kerana cuba menyeludup kokain bernilai AS$2.4 juta (RM) ke pulau peranginan Bali.

Dalam kes terbaru itu, AR - yang tinggal di China - mengaku bahawa seorang lelaki Nigeria memintanya membawa dadah itu ke Indonesia. Kata Sumirat, lelaki Nigeria terbabit masih diburu. “Suspek turut mengenal pasti dua lagi individu yang perlu dihubunginya untuk menyerahkan dadah berkenaan di Surabaya dan Jakarta,” katanya.


Kedua-dua suspek terbabit sudah ditahan.


Kata Sumirat, AR dan dua suspek tempatan itu ditahan di ibu pejabat agensi berkenaan. - AFP

No comments:

Post a Comment