Search This Blog

Wednesday, May 15, 2013

Saudara Kiram kena dakwa

Foto
ABDUL Ghani keluar dari Penjara Tawau, semalam.
Tawau: Menteri Pertahanan Sulu Datu Amir Bahar Hushin Kiram antara sembilan lagi individu termasuk seorang wanita didakwa atas tuduhan menganggotai kumpulan pengganas dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong di Mahkamah Tinggi yang bersidang secara tertutup di Penjara Tawau, di sini, semalam.
Lelaki berusia 49 tahun yang juga anak saudara kepada Jamalul Kiram III dituduh mengikut Seksyen 121 Kanun Keseksaan dan Seksyen 130KA akta sama di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi P Ravintran.
Dalam perbicaraan sama, seorang tertuduh wanita, Norhaida Ibhahi turut didakwa mengikut Seksyen 130KA Kanun Keseksaan kerana melindungi sekumpulan individu dipercayai anggota kumpulan pengganas.

Lapan lagi individu lain didakwa bersama Datu Amir Bahar adalah Rijmal Salleh, Saidili Jaharul, Dani Ismail, Pabblo Alie, Mohammad Ali Ahmad, Basil Samiul, Rizman Gulan dan Abdul Majil Jubin.


Sabit kesalahan, semua mereka bakal berdepan hukuman mati atau penjara seumur kecuali Norhaida menghadapi hukuman penjara seumur hidup dan denda.

No comments:

Post a Comment