Search This Blog

Tuesday, May 7, 2013

Penduduk tak mahu pengebom Boston dikembumi di CambridgeNew York: Penduduk bandar raya Cambridge, Massachusetts tidak mahu suspek pengeboman maraton Boston Tamerlan Tsarnaev dikebumikan di bandar raya itu.

Tsarnaev, 26, dan adik lelakinya Dzhokhar, 19, yang kini dirawat di hospital dan berdepan tuduhan keganasan didakwa melakukan pengeboman 15 April lalu pada maraton Boston yang membunuh tiga orang dan mencederakan lebih 260 yang lain.


Walaupun dia kelahiran etnik Chechen di bekas Soviet Union, Tamerlan menghabiskan dekad terakhir hidupnya di Cambridge, Massachusetts. Pengurus bandar raya Cambridge, Robert Healy mengeluarkan kenyataan kelmarin mengatakan bahawa dia tidak mahu Tamerlan dikebumikan di kawasan pentadbirannya.


“Usaha rumit dan kesukaran penduduk di bandar raya Cambridge untuk kembali menjalani kehidupan aman akan terjejas dengan kekacauan, bantahan dan kehadiran media secara meluas ketika upacara pengebumiannya,” kata kenyataan Healy.


Dia kemudian memetik undang-undang negeri yang mengatakan bahawa tugas pengurus bandar raya ialah menjadi penjaga utama keamanan di bandar raya itu.


“Saya sudah menentukan ini bukan bentuk ‘keamanan di bandar raya ini’ iaitu untuk menjalankan tugas pengebumian di kawasan perkuburan Cambridge untuk jenazah Tamerlan Tsarnaev,” tulisnya. - AFP

No comments:

Post a Comment