Search This Blog

Tuesday, May 14, 2013

Pemuda Thai dijel enam tahun, disebat miliki heroin
ABDULLOH dibawa keluar daripada Mahkamah Tinggi Kota Bharu semalam selepas dijatuhi hukuman penjara enam tahun dan 13 kali sebatan atas kesalahan memiliki heroin.


KOTA BHARU - Seorang pemuda warga Thai, Abdulloh Wachi dihukum penjara enam tahun dan 13 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam setelah mengaku salah atas dua tuduhan memiliki dadah jenis heroin dan pil kuda pada Julai tahun lalu.
Kekasihnya, seorang remaja warga Thai berusia 16 tahun yang sebelum ini dituduh bersamanya dibebaskan oleh Hakim Datuk Azman Abdullah daripada kedua-dua pertuduhan setelah pihak pendakwaan menarik balik kes terhadapnya.
Bagi pertuduhan pertama, Abdulloh, 20, didakwa memiliki dadah jenis heroin seberat 15.56 gram di sebuah rumah di Kampung Parit Air, Banggol Kulim, Rantau Panjang di sini pada pukul 7.05 pagi 13 Julai 2012.
Dia didakwa mengikut Seksyen 39A(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman penjara seumur hidup dan sebat minimum 10 kali.
Bagi pertuduhan kedua, lelaki itu didakwa memiliki pil kuda seberat 8.67 gram di tempat dan waktu yang sama.
Untuk kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 39A(1) akta yang sama iaitu penjara antara dua hingga lima tahun dan sebatan maksimum sembilan kali.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0514&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2TDG4AwWS 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment