Search This Blog

Friday, May 24, 2013

Pasukan Khas Bukit Aman siasat kematian tahanan


KUALA LUMPUR 23 Mei - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menubuhkan pasukan khas yang diketuai Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bagi menyiasat kes kematian seorang tahanan di lokap Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, Selasa lalu.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, pihaknya memberi jaminan kepada keluarga mangsa dan orang ramai bahawa polis akan mengendalikan siasatan kes itu secara telus.
"Polis akan mengendalikan siasatan ini secara telus dan tidak akan melindungi mana-mana pegawai atau anggota polis sekiranya mereka terlibat dalam kes ini.
"Dalam pada itu, orang ramai diminta tidak membuat andaian dan spekulasi berhubung kejadian ini sehingga siasatan selesai," katanya dalam sidang akhbar di IPK Kuala Lumpur di sini hari ini.
Dalam kejadian pada 21 Mei lalu, N. Dharmendran, 32, yang ditahan bersama tiga lagi rakannya di lokap IPK Kuala Lumpur mengadu sesak nafas. Dia kemudian dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dengan ambulans tetapi disahkan meninggal dunia setibanya di hospital.
Bedah siasat yang dijalankan semalam oleh pegawai perubatan mendapati terdapat unsur-unsur jenayah dalam kematian tahanan tersebut.
Menurut Mohmad, kes itu diklasifikasikan sebagai mati semasa dalam tahanan polis dan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130524/je_03/Pasukan-Khas-Bukit-Aman-siasat-kematian-tahanan#ixzz2UAJMD6pD
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment