Search This Blog

Sunday, May 19, 2013

Padah dedah tubuh, lima di tahan Jaip18 Mei 2013
KUANTAN - Lima wanita berusia antara 18 hingga 38 tahun antara 37 individu yang ditahan dalam Operasi Cegah Jenayah Syariah sekitar Kuantan, kelmarin.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Agama, Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) Ahmad Rafli Ab Malek berkata, wanita terbabit ditahan atas kesalahan berpakaian mendedahkan tubuh di khalayak ramai.

Menurutnya, perbuatan mereka adalah satu kesalahan mengikut Seksyen  183 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 yang memperuntukkan hukuman denda sehingga  RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

“Dalam serbuan disertai 40 Pegawai Penguat Kuasa Agama Jaip bermula kira-kira jam 5 petang 15 Mei hingga jam 2 pagi, 16 Mei lalu, kita turut menahan enam wanita berumur 21 hingga 34 tahun kerana minum arak.

“Lima wanita terbabit bersama enam lelaki berusia 23 hingga 50 tahun  ditahan dalam sebuah pusat hiburan di Jalan Wong Ah Jang di sini,” katanya di sini, semalam.

Ahmad Rafli berkata, hasil ujian dan pemeriksaan ke atas 11 individu itu mendapati mereka berada di bawah pengaruh alkohol.

“Kesemua mereka ditahan mengikut Seksyen 136 enakmen sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5,000 atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali dan enam sebatan,” katanya.

Beliau berkata, dalam operasi yang diketuai Penolong Pengarah Operasi Bahagian Penguatkuasaan Jaip, Mohd Anis Mohd Azmi, pihaknya  menahan 21 individu beragama Islam kerana berada dalam premis judi.

Menurutnya, kesemua lelaki berusia 37 hingga 80 tahun itu ditahan dalam beberapa premis judi sekitar bandar Kuantan yang diserbu.

“Kesemua mereka ditahan mengikut Seksyen 169 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum  RM2,000 atau satu tahun penjara atau kedua-duanya sekali," katanya.

No comments:

Post a Comment