Mayat terbaring dalam tandas
Mayat yang ditemui terbaring di dalam tandas awam di pekarangan Bazar Mains.
SEREMBAN – Orang ramai yang sedang menjamu selera di pasar malam di pekarangan Bazar Mains di sini kelmarin gempar apabila seorang lelaki warga Indonesia ditemui terbaring di dalam tandas di bazar berkenaan.

Kejadian kira-kira jam 9 malam itu hanya disedari oleh orang awam yang ingin menggunakan kemudahan tandas di situ sebelum memaklumkan kepada pengawal keselamatan yang bertugas.

Pengawal keselamatan bazar berkenaan, Khairul Ridzuan Abdul Rashid berkata, dia bergegas pulang ke tempat kerja sebaik sahaja rakannya memaklumkan perkara itu.

“Ketika itu saya di Senawang dan kawan saya telefon beritahu ada orang terbaring di dalam tandas.

“Jadi saya bersama rakan dan ketua pengawal membuat pemeriksaan dan mendapati lelaki terbabit tidak sedarkan diri sebelum menghubungi polis,” katanya.

Menurutnya, sebelum kejadian itu lelaki dipercayai berusia lingkungan usia 50-an itu dilihat mundar-mandir di bazar ini sejak jam 6 petang.

Bagaimanapun Khairul Ridzuan berkata, keadaan lelaki itu tidak mencurigakan namun dia kelihatan letih seperti kurang sihat.

“Dia tidak buat apa-apa, tapi bila lama berjalan selepas itu dia mula duduk,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis daerah Seremban, Asisten Komisioner Saiful Azly Kamaruddin ketika mengesahkan kejadian berkata, kes tersebut tidak melibatkan unsur jenayah.

“Mangsa dipercayai menghidap sakit jantung dan kes ini diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) untuk tindakan lanjut,” katanya.