Search This Blog

Sunday, May 19, 2013

Lelaki China ditahan akibat didakwa hina al-QuranMuzaffarabad: Seorang lelaki China ditahan selepas beratus-ratus penunjuk perasaan menyerang pejabat majikannya ekoran dakwaan dia menghina al-Quran, kata pihak berkuasa.

Pengurus pentadbiran sebuah konsortium China, Lee Ping dituduh oleh pekerja rakyat Pakistan mencampakkan al-Quran ke tanah.


Pegawai kanan polis, Sardar Gulfraz berkata, Lee dibawa ke tempat selamat selepas tunjuk perasaan tercetus di situ.

“Ada saksi mendakwa Lee mencampak barang milik pekerja tempatan, termasuk al-Quran,” katanya.


Lee adalah pegawai syarikat Neelum Ihelum yang terbabit dalam projek pembinaan stesen hidroelektrik di wilayah Kashmir yang ditadbir India.


Sardar berkata, Lee memindahkan barangan milik seorang doktor Pakistan selepas dia enggan mengosongkan biliknya untuk ke tempat baru.

“Doktor terbabit berbalah dengan pihak pengurusan syarikat mengenai pemindahan biliknya. “Dia enggan mengosongkan biliknya dan Lee mencampakkan semua barang miliknya dengan berang,” katanya.


Kira-kira 1,000 orang menyerang pejabat syarikat itu.

Sardar berkata, insiden itu berlaku tengah hari kelmarin ketika umat Islam bersedia untuk bersolat Jumaat.


“Mereka memecahkan tingkap kaca dan merosakkan kenderaan di syarikat itu. “Kami menghubungi polis bantuan untuk mengawal keadaan dan memindahkan Lee ke lokasi rahsia untuk dilindungi,” katanya. - AFP

No comments:

Post a Comment