Search This Blog

Sunday, May 19, 2013

Kereta api berlanggar, 60 cederaPetugas kecemasan memeriksa kerosakan dua buah kereta api komuter Metro North yang berlanggar di Fairfield, kelmarin. Kira-kira 60 orang cedera dalam kejadian tersebut. - AGENSI
NEW YORK 18 Mei - Sekurang-kurangnya 60 orang cedera dengan lima daripada mereka parah selepas dua buah kereta api di utara pinggir bandar New York City berlanggar pada waktu puncak, petang semalam.
Kejadian itu berlaku di bandar Bridgeport, Connecticut kira-kira pukul 6 petang waktu tempatan.
Seorang jurucakap bagi perkhidmatan komuter Metro North berkata, kemalangan itu membabitkan sebuah kereta api yang sedang menghala ke bandar dan satu lagi menuju ke arah bertentangan menghala ke New Haven, Connecticut.
''Sebanyak 60 orang telah dikejarkan ke hospital,'' kata Gabenor Connecticut, Dan Malloy di dalam laman Twitternya.
''Lima daripada mereka dalam keadaan kritikal dengan seorang daripadanya amat serius,'' tambah beliau.
Seorang penumpang, Alex Cohen yang sedang menuju ke New York berkata, komuter itu berhenti secara tiba-tiba kemudian bergerak semula perlahan-lahan.
''Asap mula kelihatan menyebabkan para penumpang menjerit. Kami benar-benar terkejut. Mereka (pasukan penyelamat) terpaksa memecahkan tingkap bagi mengeluarkan kami,'' katanya.
Sementara itu, Malloy ketika ditemui pemberita berkata, kemalangan itu merupakan insiden yang amat serius, namun 'tiada sebab untuk mempercayai ia ada kaitan dengan hal-hal lain kecuali tidak disengajakan'.
Akhbar New York Post melaporkan, kemalangan itu berlaku di sepanjang landasan komuter yang sedang menjalani kerja-kerja baik pulih. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130519/lu_05/Kereta-api-berlanggar-60-cedera#ixzz2ThZ2eCoB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment