Search This Blog

Tuesday, May 7, 2013

Kastam rampas sumbu badak RM1 jutaHanoi: Lebih tujuh kilogram sumbu badak dirampas oleh pegawai kastam di Vietnam, lapor media kerajaan semalam berikutan tekanan dihadapi negara komunis itu bagi membendung permintaannya yang semakin meningkat.

Dua sumbu itu dipercayai datang dari Afrika dan dianggarkan bernilai AS$365,000 (RM1.08 juta) ditemui disembunyikan dalam bagasi penumpang yang tiba di bandar raya Ho Chi Minh dalam penerbangan dari Doha kelmarin, lapor akhbar Phap Luat.


Penumpang Vietnam itu sudah ditahan untuk siasatan, kata laporan itu tanpa mendedahkan sama ada lelaki terbabit sudah ditahan secara rasmi. Pemburuan haram badak sumbu kian meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini bagi memenuhi permintaan sumbunya di beberapa negara Asia terutama Vietnam di mana, harganya amat tinggi ekoran khasiatnya dari segi perubatan. Penjualan sumbu badak adalah haram, tetapi harganya untuk 100 gram mencecah hingga $5,000 (RM 14,887) di pasaran gelap di Veitnam, di mana masyarakatnya percaya ia dapat menyembuhkan pelbagai penyakit daripada kanser hingga kepada pening kepala. Pada Persidangan Perdagangan Antarabangsa Spesies Terancam (CITES) Mac lalu, Hanoi diminta membangun pangkalan data bagi menjejaki sindiket penyeludupan sumbu badak dan mengurangkan permintaan tempatan terhadap bahan itu. - AFP

No comments:

Post a Comment