Search This Blog

Friday, May 3, 2013

Hukum mati jika bunuh ahli sihir 
PNG cuba sekat pembunuhan penduduk dituduh amal ilmu hitam

CANBERRA: Kerajaan Papua New Guinea (PNG) mahu hukuman bunuh dikenakan ke atas mana-mana pihak yang didapati bersalah membunuh penduduk selepas dituduh menjadi ahli sihir.

Hukuman mati itu adalah sebahagian langkah keras dicadangkan pihak berkuasa bagi menyekat peningkatan jenayah ganas di negara miskin dengan tujuh juta penduduk itu, kebanyakannya petani.
Perdana Menteri, Peter O’Neill berkata peraturan baru akan diperkenalkan apabila Parlimen bersidang dua minggu lagi bagi membenarkan negara itu melaksanakan hukuman mati.

“Antara kaedah yang dibincangkan termasuk hukuman mati oleh skuad penembak, yang dianggap lebih berperikemanusiaan dan tidak mahal,” kata O’Neill dalam satu kenyataan selepas mesyuarat Kabinet kelmarin.

Undang-undang PNG membenarkan hukuman mati dan ada 10 banduan lagi di Papua New Guinea. PNG ditadbir penjajah Australia apabila tahanan terakhir dihukum gantung pada 1954.

O’Neill berkata, sebuah ‘pusat pelaksanaan hukuman mati’ akan dibina sebelah penjara baru di sebuah lokasi terpencil.

Februari lalu, sekumpulan samseng membogel, menyeksa dan mengikat seorang wanita yang dituduh ahli sihir.
Mereka kemudian membakarnya hidup-hidup di hadapan beratus-ratus saksi yang tergamam di bandar Mount Hagan. O’Neill, polis dan diplomat asing mengutuk pembunuhan itu.

Julai lalu, polis menahan 29 orang yang dituduh menjadi sebahagian kumpulan ‘makan orang’ di kawasan hutan PNG dan menuduh mereka melakukan pembunuhan, tujuh daripadanya kerana disyaki ahli sihir.

Kanun Jenayah PNG menyatakan hukuman mati ‘dilaksanakan dengan menggantung pesalah sehingga mati.’

Pada 2009, Peguam Negara, Alan Marat memberitahu parlimen bahawa banduan tidak dihukum mati kerana undang-undang tidak memperincikan prosedur bagi menjalankan hukuman itu.

Ada penganalisis PNG berkata, sebahagian punca negara itu tidak menggantung tahanan ialah budaya membalas dendam. - AP

No comments:

Post a Comment