pekerja warga asing
Sebahagian pekerja warga asing yang ditahan di Jabatan Imigresen negeri, Ayer Keroh, semalam.
Kamalludin
Kamalludin menunjukkan kondom yang ditemui dalam serbuan berkenaan sebagai bahan bukti di mahkamah.
AYER KEROH - Sebekas kondom sudah dipakai ditemui sementara 25 orang ditahan kebanyakannya warga asing dalam satu serbuan Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen negeri di sebuah hotel bajet di Jalan Munshi Abdullah, petang kelmarin.

Pengarah Jabatan Imigresen negeri, Kamalludin Ismail berkata, serbuan dilakukan selepas mendapat maklumat orang awam yang mendakwa lokasi berkenaan dijadikan tempat melampiaskan nafsu pekerja asing terutama pada hujung minggu.

Katanya, sepasukan 15 pegawai penguatkuasa Jabatan Imigresen diketuai Ketua Operasi negeri, S Shantee telah bertindak menyerbu premis terbabit bermula jam 3 hingga 4 petang.

“Ketika serbuan, premis tersebut dipenuhi pekerja asing dari pelbagai negara yang sedang menunggu giliran untuk dilayan sementara beberapa warga asing yang dipercayai pegawai perhubungan pelanggan (GRO) sedang melayan pelanggan masing-masing di beberapa bilik hotel.

“Ketika operasi, pegawai kami turut dirempuh sehingga hampir terjatuh kerana mereka bertempias lari bagi mengelak diri dari ditahan.

“Bagaimanapun, kami berjaya menahan sembilan dipercayai GRO dan 14 pelanggan membabitkan kesemuanya warga asing serta dua warga tempatan yang disyaki sebagai pekerja hotel terbabit atas kesalahan pelbagai akta imigresen,” katanya dalam satu sidang media di Jabatan Imigresen di sini, semalam.

Kamalludin turut mendakwa, premis berkenaan menjalankan kegiatan urutan badan sambil menawarkan perkhidmatan ‘extra’ kepada pelanggan yang terdiri dari pekerja asing di negeri ini.

Sementara itu, beliau berkata, pihaknya turut melakukan serbuan di dua lokasi berlainan di bandar Jasin membabitkan beberapa rumah kedai dan rumah kongsi.

“Secara keseluruhan operasi, kami telah melakukan pemeriksaan terhadap 70 pekerja warga asing pelbagai negara dan telah menahan 60 orang termasuk 10 wanita yang berumur antara 18 hingga 43 tahun.

“Selain dari Indonesia, mereka yang ditahan termasuk dari Bangladesh, Pakistan, India, Myanmar, Sri Lanka dan Nepal,” katanya.

Kamalludin berkata, sebahagian yang ditahan menyalahi Peraturan 39b, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/1963 kerana masuk dan tinggal di negara ini tanpa permit.

“Dua warga tempatan yang ditahan di bawah Seksyen 56(10(d) dan Seksyen 55E Akta Imigresen 1959/1963 kerana memberi perlindungan tanpa kebenaran dan menggaji pekerja warga asing tanpa permit.

“Jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara, denda dan juga sebatan,” katanya.