Search This Blog

Friday, May 3, 2013

Datuk bandar digantung kerja, mangsa runtuhan meningkatDhaka: Datuk Bandar majlis perbandaran di Bangladesh tempat di mana bangunan kilang runtuh dan membunuh lebih 400 orang digantung kerja, kata seorang menteri kerajaan ketika petugas penyelamat masih berusaha mencari mayat yang tertimbus.

Jumlah korban yang semakin meningkat akibat bencana pada 24 April lalu itu menimbulkan kemarahan seluruh dunia mengenai tahap keselamatan dan bayaran yang rendah di kebanyakan kilang membuat pakaian untuk jenama Barat, apabila Pope Francis kelmarin menyamakan keadaan pekerja yang mati sebagai “hamba abdi”. Operasi menyelamat masih perlahan walaupun jentera berat kini digunakan bagi membersihkan sisa runtuhan Plaza Rana di pusat komersial Savar di pinggir Dhaka dengan lebih banyak mayat ditemui semalam menjadikan angka kematian meningkat kepada 430. “Kami bekerja di sini 24 jam sehari semalam,” kata jurucakap tentera Shahinul Islam.


“Operasi menyelamat mengambil masa kerana semuanya dilakukan dengan berhati-hati,” katanya.


Menteri untuk kerajaan tempatan, Jagangir Kabir Nanak memberitahu wartawan bahawa Datuk Bandar Savar, Mohammad Refat Ullah digantung kerana meluluskan pembinaan Plaza Rana.


Pegawai kanan dari Pihak Berkuasa Pembangunan milik kerajaan minggu lalu berkata, perbandaran Savar tidak mempunyai kuasa untuk memberikan permit yang dikeluarkan untuk pembinaan bangunan lima tingkat di lokasi itu dan tiga tingkat lagi ditambah di bangunan itu secara haram. -

No comments:

Post a Comment