Search This Blog

Thursday, May 23, 2013

Bunuh diri kerana bantah perkahwinan sejenisDominique Venner
PARIS 22 Mei - Seorang aktivis dan penulis berhaluan kanan di Perancis membunuh diri di depan altar Gereja Besar Notre Dame dan meninggalkan satu nota yang mengecam perkahwinan sejenis serta imigrasi.
Polis mengesahkan mangsa sebagai Dominique Venner, 78, aktivis yang mempunyai kaitan dengan kumpulan kebangsaan dan pergerakan berhaluan kanan di negara ini.
Menurut polis, mangsa menembak dirinya sendiri menggunakan pistol pada pukul 4 petang (10 malam waktu Malaysia), semalam ketika gereja besar itu dipenuhi kira-kira 1,500 orang.
Venner meninggalkan satu pesanan yang turut dibacakan oleh rakannya selepas kematiannya di stesen Radio Courtoisie dan dipos di dalam laman webnya.
Mesej itu mengecam kelulusan rang undang-undang perkahwinan sejenis dan imigrasi dari Afrika oleh kerajaan Perancis baru-baru ini.
"Saya percaya adalah penting untuk mengorbankan diri saya untuk memecahkan kelesuan yang membelenggu kita.
"Saya membunuh diri untuk membangkitkan hati nurani yang ada di dalam diri kita," katanya dalam mesej yang ditinggalkan di atas altar gereja itu sebelum membunuh diri.
Menurut satu sumber polis, kandungan surat itu sama seperti yang dipos di laman web Venner. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130523/lu_03/Bunuh-diri-kerana-bantah-perkahwinan-sejenis#ixzz2U4ET3lpz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment