Search This Blog

Thursday, May 16, 2013

Banjir lumpur sekat laluan utamaJASIN: Lebih 30 keluarga terputus hubungan selepas timbunan pasir berlumpur yang bertakung di sebuah kolam tadahan seluas dua hektar pecah dan melimpah di Kampung Bukit Senggeh, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 8.30 pagi, tebing kawasan kolam tadahan lombong pasir berkenaan secara tiba-tiba runtuh dan melimpah hingga menimbusi laluan jalan utama penduduk yang menghubungkan lebih 30 keluarga.
Ketua Polis Daerah Jasin Deputi Superintendan Hishamudin Husin ketika dihubungi mengesahkan kejadian banjir lumpur berkenaan hingga menyebabkan laluan utama lebih 150 penduduk setempat terputus hubungan.

"Pemeriksaan polis di kawasan kejadian mendapati tiada kemalangan jiwa dilaporkan, bagaimanapun dua keluarga yang tinggal berhampiran tempat kejadian sudah dipindahkan ke balai raya berdekatan untuk keselamatan," katanya.


Seorang penduduk, Virama Kindaya, 75, berkata, dia mulanya menyangkakan ia bunyi deruan enjin kapal terbang bagi menyedapkan hatinya meskipun detik hati mengatakan ada bencana berlaku berhampiran rumahnya.


"Saya ingatkan bunyi kapal terbang terbang rendah tetapi bunyinya agak aneh sedikit kerana terlalu kuat sebelum dua anak meninjau dan mendapati tebing lombong pasir runtuh dan jalan dipenuhi tanah lumpur.

"Sejak kerja melombong pasir diusahakan, ia tidak pernah disokong penduduk kerana memikirkan musibah yang akan dihadapi dan hari ini apa yang ditakutkan menjadi kenyataan," katanya yang masih trauma dengan kejadian itu.

No comments:

Post a Comment