Search This Blog

Monday, May 6, 2013

Angka kematian kilang runtuh cecah 610 orangPASUKAN penyelamat mengeluarkan mayat mangsa yang sudah reput daripada runtuhan bangunan kilang pakaian di Savar, dekat Dhaka, Bangladesh kelmarin.


DHAKA - Angka kematian kejadian bangunan runtuh di sini disahkan meningkat kepada 610 orang semalam, selepas puluhan mayat berjaya dikeluarkan daripada timbunan konkrit kilang sembilan tingkat itu, kata pasukan tentera.
Bangunan Rana Plaza yang menempatkan lima kilang pakaian itu runtuh pada 24 April lalu menyebabkan lebih 3,000 pekerja terperangkap, bagaimanapun 2,437 yang lain terselamat.
Sumber rasmi memberitahu, sejumlah mayat yang dikeluarkan hilang beberapa anggota badan dan reput, sekali gus menyukarkan lagi proses pengecaman.
"Kami mengenal pasti sebahagian daripada mangsa melalui telefon bimbit yang ditemui di dalam poket atau kad pekerja mereka," kata Timbalan Pentadbir daerah Dhaka, Zillur Rahman Chowdhury yang turut menjangkakan lebih banyak mayat ditemui tidak lama lagi.
Siasatan awal pihak berkuasa mendapati gegaran kuat empat generator gergasi di tingkat atas menjadi punca runtuhan bangunan tersebut.
Seorang jurutera, Masood Rezam memberitahu, pihaknya telah mereka bentuk struktur bangunan tersebut untuk dijadikan pusat beli-belah dan pejabat, bukannya kilang.
Sehingga kini, polis telah menahan 12 orang termasuk pemilik plaza dan empat pemilik kilang pakaian yang memaksa pekerja mereka bekerja pada 24 April lalu, walaupun sudah menyedari ada keretakan pada struktur bangunan beberapa hari sebelum insiden itu berlaku.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0506&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2SUW0EOPV 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment