Search This Blog

Wednesday, May 15, 2013

6 mengaku salah ikut ajaran sesat
TIGA daripada enam pengikut ajaran Tuhan Harun didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Kuantan semalam.


KUANTAN - Seramai enam pengikut ajaran Tuhan Harun didakwa di Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam atas tuduhan memiliki dan menyimpan dokumen meragukan yang bertentangan dengan hukum syarak.
Enam tertuduh terbabit ialah Husin Ismail, 43, Pilus Anahong @ Mahdi Abdullah, 40, Mohd. Khalilie Zazali, 31, Syahiszam Soid, 40, Mohd. Nizam Mohd Salleh, 43 dan Mohd. Shahril Mohd Jaafar, 28.
Kesemua tertuduh mengaku bersalah selepas pertuduhan dibacakan terhadap mereka di hadapan Hakim Syarie, Abdul Wahid Md. Ali Al-Fakwie.
Mengikut kertas pertuduhan, tertuduh masing-masing didakwa melakukan kesalahan tersebut di premis B16-1st, Lorong Pandan Damai 2/201 di sini pada pukul 6.50 petang pada 4 April lalu.
Bagi kesalahan tersebut, keenam-enam tertuduh boleh dikenakan hukuman mengikut Seksyen 165 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 yang membawa hukuman denda tidak lebih RM500 jika sabit kesalahan.
Bagaimanapun, Abdul Wahid menangguhkan keputusan untuk menjatuhkan hukuman terhadap kesemua tertuduh kerana menunggu untuk mendapat pengesahan daripada pihak berkuasa Majlis Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) bahawa dokumen yang disimpan tertuduh benar-benar meragukan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0515&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm#ixzz2TJ7Jk59Y 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment