Search This Blog

Tuesday, May 7, 2013

28 terbunuh dalam protes berdarah di Dhaka
PERUSUH menutup sebatang jalan utama di Dhaka semalam sambil menuntut satu undang-undang antimenghina agama yang baru diwujudkan.


DHAKA - Sekurang-kurangnya 28 orang terbunuh apabila pasukan polis Bangladesh bertempur dengan ratusan ribu penganut Islam dari kumpulan Hefajat-e-Islam di sini semalam.
Jurucakap polis Dhaka, Masudur Rahman memberitahu, polis menggunakan bom tangan bunyi, meriam air, gas pemedih mata dan peluru getah untuk menyuraikan kira-kira 200,000 orang perusuh yang berkumpul di kawasan komersial utama bandar ini.
Mereka menuntut supaya satu undang-undang antimenghina agama yang baru diwujudkan. Namun, kerajaan menolak desakan itu dan menyatakan bahawa Bangladesh ditadbir oleh undang-undang sekular liberal.
"Kami terpaksa berbuat sesuatu kerana mereka terus bertindak ganas dan berkumpul di Motijheel. Mereka juga menyerang kami dengan batu, batang besi dan buluh. Perusuh bagaimanapun bersurai pada pagi semalam," kata Rahman.
Inspektor polis, Mozammel Haq di Hospital Kolej Perubatan Dhaka memberitahu, sebanyak 11 mayat dibawa ke sana. Ada antara mayat itu terkena tembakan dan seorang polis ditetak di kepala dengan parang. Pegawai hospital juga menyatakan, beratus-ratus yang lain cedera.
Perusuh bertindak menutup lebuh raya sambil menyatakan penganut ajaran Atheis mesti digantung. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0507&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2SYLLxx49 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment