Search This Blog

Friday, April 5, 2013

Tak sedar kereta sendiri tenggelamIpoh: “Saya cuba menolong beberapa mangsa yang terperangkap dalam kenderaan tanpa menyedari kereta sendiri turut ditenggelami banjir sedalam 0.4 meter,” kata Asari Zabidin, 43, yang menjadi mangsa banjir di Kampung Manjoi di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 4 petang itu, Asari yang memandu kereta Honda Accord, kerugian lebih RM1,000 kerana keretanya ditenggelami air bersama empat kereta lain.


Menurutnya, dia yang baru pulang dari kerja terserempak beberapa pemilik kenderaan yang panik selepas kereta masing-masing ditenggelami banjir ketika melalui jalan di kawasan itu.

“Kebanyakan mangsa yang melalui kawasan banjir sejauh hampir 100 meter itu tidak menyangka hujan lebat yang berlaku lebih sejam boleh menyebabkan kawasan itu ditenggelami banjir kilat.


“Saya cuba membantu mangsa, namun kereta saya turut ditenggelami air,” katanya.


Asari berkata, laluan itu sudah lama sering mengalami masalah banjir menyebabkan banyak kenderaan terperangkap.

Seorang lagi mangsa, Razlan Ismail, 57, berkata, enjin kerana Proton Wira dipandunya dimasuki air menyebabkan kenderaannya tersadai.


“Saya mendapatkan perkhidmatan trak tunda bagi menarik keluar kereta dan dihantar ke bengkel.

Menurutnya, banjir yang kerap berlaku itu dipercayai akibat sistem perparitan tidak diselenggara kontraktor menyebabkan ia tersekat.


Banjir turut menyebabkan beberapa kedai dan rumah penduduk di perkampungan itu ditenggelami air selama dua jam.

No comments:

Post a Comment