Search This Blog

Sunday, April 14, 2013

Pesawat terbabas ke laut 
Foto
Keadaan pesawat Lion Air yang patah dua selepas terbabas dan jatuh di laut Bali semalam. - Foto AP

Foto
Seorang penumpang pesawat dikejarkan ke hospital untuk rawatan.

Lebih 100 penumpang Lion Air terselamat

Denpasar: Sebuah pesawat penumpang milik syarikat penerbangan tambang murah Lion Air, terbabas dari landasan di lapangan terbang Bali dan jatuh ke laut semalam , namun semua 108 penumpang dan krew terselamat.
“Pesawat Boeing 737-80 itu membawa kira-kira 101 penumpang dan tujuh krew tersasar dari landasan ketika mendarat dalam keadaan cuaca baik di lapangan terbang Denpasar dan patah dua,” kata pegawai kementerian pengangkutan Herry Bhakti kepada AFP.
“Pesawat terbabit mahu mendarat tetapi tiba-tiba terjatuh ke laut. Penumpang di dalamnya panik dan mula menjerit” Dewi, Penumpang

Bakhti pada awalnya berkata pesawat terbabit tersasar dari landasan tetapi kemudian mengesahkan bahawa ia mendarat terus dalam air.

Imej di tempat kemalangan menunjukkan pesawat terbabit separuh tenggelam di dalam air dengan gelungsur terbuka di bahagian pintu hadapan dan retakan besar pada bahagian belakang pesawat.

Penumpang dengan memakai jaket keselamatan turut kelihatan di dalam air.

Penumpang jerit
“Pesawat terbabit mahu mendarat tetapi tiba-tiba terjatuh ke laut. Penumpang di dalamnya panik dan mula menjerit,” kata seorang penumpang yang hanya dikenali sebagai Dewi kepada AFP dalam suara masih lagi bergetar.

Beliau cedera ringan di kepala dan dibawa ke hospital Denpasar di mana sekurang-kurangnya sembilan yang lain turut dirawat.

Seorang jurucakap Lion Air berkata pesawa itu membawa 101 penumpang dan tujuh krew. Penumpang termasuk 95 orang dewasa, lima kanak-kanak dan seorang bayi. Bhakti pada awalnya berkata pesawat itu membawa lebih 130 penumpang.

Katanya pesawat terbabit mula beroperasi pada 2012 dan adalah pesawat baru.

“Jawatankuasa keselamatan pengangkutan kebangsaan akan menyiasat punca kemalangan. Namun memang luar biasa kerana semua penumpang terselamat,” katanya. - AFP

No comments:

Post a Comment