Search This Blog

Saturday, April 27, 2013

Pensyarah didakwa salah guna kuasa
MOHAMAD NASIR (depan, tengah) dibawa ke Mahkamah Sesyen George Town semalam atas tuduhan salah guna kuasa.


GEORGE TOWN - Seorang pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kimia, Universiti Sains Malaysia (USM) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini semalam atas 27 tuduhan salah guna kuasa untuk mendapatkan suapan bernilai RM141,000 sejak empat tahun lalu.
Profesor Madya Dr. Mohamad Nasir Mohamad Ibrahim, 42, yang juga seorang penggawa Desasiswa Saujana di universiti itu didakwa memilih syarikat adiknya, Arena Mulia Enterprise untuk membekal dan memasang barangan keperluan di asrama pelajar itu antara November 2009 hingga Disember 2011.
Mohamad Nasir didakwa melakukan kesalahan itu melalui borang pesanan kepada syarikat berkenaan bagi membekalkan dan memasang kerja-kerja servis serta pengisian semula cecair penyegar, membalut kerusi, besi aluminium dan beberapa peralatan lain.
Bapa kepada tiga cahaya mata itu dituduh mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana yang lebih tinggi.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0427&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2RcTZYcLF 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment