Dalam kejadian jam 1.10 petang itu, Mariam Umairah Saharudin, 7, menerima rawatan itu di Klinik Kesihatan Endau, selepas diserang haiwan berkenaan di hadapan rakan persekolahan dan bapanya yang menunggu menjemputnya pulang.
Kejadian berlaku ketika mangsa yang keluar dari sekolah, menyeberangi jalan sambil ditemani pengawal keselamatan sebelum secara tiba-tiba dia diserang seekor lembu yang sedang meragut rumput berhampiran pintu pagar.


Hampir kena pijak 

Serangan mengejut itu menyebabkan mangsa tercampak ke atas jalan raya dan hampir dipijak ternakan yang dilepas bebas pemiliknya itu, membuatkan orang ramai tergamam.

Akibatnya, Mariam terus disondol serta ditanduk haiwan terbabit hingga cedera teruk di dagu sebelum bapanya yang turut menyaksikan kejadian itu bergegas menyelamatkan anak bongsunya itu.

Bapanya, Saharudin Ramli, 46, berkata dia turut tergamam ketika melihat anaknya diserang haiwan ternakan tidak berkandang itu tetapi sempat menolak lembu berkenaan daripada terus mengganas.
Beliau berharap pihak berkuasa dan pemilik ternakan mengambil langkah segera bagi mengatasi masalah lembu berkeliaran itu dengan menyediakan kandang supaya kejadian sama tidak berulang.