Search This Blog

Sunday, April 14, 2013

Maut akibat aksi parkourWANG Zijian berdiri di tepi jambatan sebelum melakukan aksi parkour dengan terjun ke dalam Sungai Tuojiang di Luzhou, wilayah Sichuan, kelmarin. - AGENSI
BEIJING 12 April - Seorang peminat aktiviti ekstrem parkour, mati lemas selepas dia terjun dari sebuah jambatan pada ketinggian 36.5 meter di selatan China, kelmarin.
Wang Zijian yang melakukan aksi parkour sewaktu terjun, maut setelah badannya terhempas ke permukaan air pada kelajuan tinggi dalam kejadian di Luzhou, wilayah Sichuan.
Menurut saksi, pemuda itu dilihat terkapai-kapai selepas 10 saat terjun, sebelum tenggelam.
Lebih tragik, kematian Zijian turut dirakamkan rakan-rakannya yang berada di tempat kejadian setelah diminta oleh mangsa untuk berbuat demikian.
"Zijian memberitahu bahawa dia mempunyai perasaan yang sangat kuat yang dia boleh melakukan aksi itu dan telah memanggil rakan-rakannya untuk bertemunya di jambatan tersebut.
"Bila kami tiba di lokasi, dia menyerahkan telefon bimbitnya dan meminta kami supaya terus merakam,'' kata satu daripada rakannya.
Namun, Zijian lemas di Sungai Tuojiang akibat impak hentakan ke dalam air yang mengakibatkan dia tidak sedarkan diri.
"Dia (Zijian) timbul sebentar dan mula berenang, namun kemudiannya tenggelam," kata seorang jurucakap polis.
Pihak berkuasa China melahirkan kebimbangan mereka akan risiko akibat aktiviti parkour kerana aksi itu membahayakan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130413/lu_12/Maut-akibat-aksi-parkour#ixzz2QPNnxukx
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment