Search This Blog

Tuesday, April 23, 2013

Lalok mandi kolam
Alor Gajah: Sekumpulan 19 lelaki dan tujuh wanita, sebahagiannya sedang mandi bersama-sama dalam kolam dan ada sebahagian daripada mereka yang mabuk, dicekup ketika asyik berpesta liar di sebuah banglo di Simpang Ampat, di sini, kelmarin.

Mereka yang berusia 18 hingga 33 tahun itu ditahan dalam serbuan oleh 20 penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG), Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) serta polis pada jam 1 pagi.


Lelaki dan wanita terbabit yang dipercayai berasal dari luar negeri ini bertandang ke banglo itu dengan beberapa kenderaan semata-mata untuk melakukan aktiviti tidak bermoral. Ketua Penguat Kuasa JAIM Rahimin Bani berkata, ketika serbuan dilakukan, terdapat beberapa lelaki dan wanita mandi dalam kolam, manakala sebahagian lagi mabuk di dalam rumah.

“Apabila pintu depan dibuka, suasana ruang utama banglo itu agak samar dan beberapa lelaki ditemui dalam keadaan separuh sedar sedang meneguk minuman keras.


“Sekumpulan lelaki dan perempuan pula sedang mandi di kolam dan mereka yang juga dalam keadaan khayal terpinga-pinga selepas melihat kehadiran kami,” katanya di sini, semalam.


Menurutnya, siasatan awal awal mendapati kumpulan lelaki dan wanita terbabit menyewa sebuah banglo lain, namun mengambil kesempatan menggunakan banglo berdekatan yang tidak disewa untuk mereka mengadakan pesta liar.

Rahimin berkata, selepas pemeriksaan dilakukan di dalam kawasan banglo, pihak penguat kuasa menemui empat botol arak berjenama mahal selain peralatan menghisap dadah.


“Hasil ujian saringan air kencing yang dilakukan kemudian mendapati seorang daripada mereka positif dadah, namun semua individu terbabit dibawa ke Balai Polis Alor Gajah diambil keterangan kes dirujuk ke Pejabat Agama Islam Alor Gajah untuk tindakan lanjut,” katanya.

Menurutnya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 53 Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991.

No comments:

Post a Comment