Search This Blog

Saturday, April 13, 2013

Indonesia tahan 82 pelarianMakassar: Tentera Laut Indonesia menahan 82 orang pencari suaka, termasuk sejumlah masyarakat Islam Rohingya apabila bot mereka terkandas ketika dalam perjalanan ke Australia.

Pegawai imigresen Indonesia berkata, 51 orang adalah masyarakat Rohingya, manakala 24 lagi dari Iran dan tujuh warga Somalia berlayar menuju ke Sulawesi.


Menurut maklumat, katanya, dari Sulawesi pencari suaka itu akan menuju Nusa Tenggara Timur yang menjadi antara wilayah Indonesia paling hampir ke Indonesia.

“Bot itu meninggalkan Sulawesi tetapi terkandas tidak jauh dari pulau berkenaan sebelum kapal peronda tentera menahan mereka,” katanya.


Sebahagian daripada penumpang bot itu adalah kanak-kanak.


Kata pegawai imigresen itu, semua tahanan dibawa ke Makassar untuk didaftarkan dan disoal siasat.

Menurut pegawai itu, tahanan Rohingya akan diasingkan daripada pencari suaka lain ekoran berlaku keganasan di pusat tahanan di antara penganut Islam dan Buddha Myanmar minggu lalu. Semakin ramai pencari suaka di kalangan masyarakat Rohingya - dianggap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai satu daripada etnik minoriti paling banyak dianiaya - tiba di Indonesia akibat keganasan di Rakhine, Myanmar tahun lalu. Kata pegawai imigresen itu, kebanyakan pencari suaka sihat walaupun dua daripada kanak-kanak Iran mengalami masalah kulit.


“Mereka yang bermasalah dihantar ke hospital untuk pemeriksaan,” katanya. - AFP

No comments:

Post a Comment