penyamun
Puniyarmurthy (kiri) menunjukkan kesan tetakan parang yang terkena kayu, sementara Tech Kwong menunjukkan senjata yang digunakannya untuk menusuk bahu salah seorang penyamun.
TAMPIN – Tindakan berani dua pekerja tempat pengumpulan getah lantun di kilometer tiga jalan Batu Belang-Keru, dekat sini berjaya menggagalkan niat jahat dua penyamun bersenjatakan parang dan besi dalam kejadian 7.20 pagi semalam.

Dalam kejadian itu, dua pekerja berkenaan, A Puniyamurthy, 41, dan Wong Tech Kwong, 55, terkejut apabila premis tempat mereka bekerja diserang dua lelaki bersenjata sementara seorang lagi menunggu di dalam kereta Proton Iswara warna putih.

Puniyamurthy berkata, ketika kejadian dia sedang memeriksa keadaan enjin lori dan secara tiba-tiba terdengar jeritan Tech Kwon yang memberi amaran kepadanya berkenaan kehadiran dua lelaki yang salah seorang daripadanya memegang parang dan berlari ke arah mereka.

Menurutnya, dia cepat-cepat lari mengambil kayu bagi mempertahankan diri dari diserang penyamun yang berusia lingkungan 20-an.

"Mujur saya sempat mengelak sewaktu bergelut dengan penyamun itu dan tetakan parang terkena di kayu sahaja.

"Manakala Tech Kwong dengan pantas mengambil sebatang lagi kayu yang di hujungnya mempunyai bilah besi tajam dan menusuk bahagian bahu salah seorang penyamun itu. Terkejut dengan serangan balas itu, mereka melarikan diri," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, dekat sini, semalam.
Katanya, dia dan Tech Kwong cuba mengejar penyamun berkenaan sehingga ke kereta dan sempat memecahkan cermin bahagian sisi serta belakang pemandu.

"Ini adalah kejadian kecurian kali ketiga berlaku di sini setelah dua kejadian berlaku tahun lepas," katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Wooi Kooi Cheang ketika ditemui berkata, dia memohon agar orang awam dapat menghubungi pihak polis jika terlihat kenderaan Proton Iswara putih dengan nombor plat di bahagian hujungnya 4822.

Menurutnya, jika ada lelaki berusia lingkungan 20-an mendapatkan rawatan di klinik swasta mahupun kerajaan bagi kecederaan di bahu susulan ditusuk senjata tajam boleh segera melaporkan kepada pihak polis.

"Selain itu sekiranya terdapat individu yang datang membaiki kereta yang dinyatakan dengan kerosakan cermin sisi di bahagian pemandu dan belakang juga boleh menghubungi pihak polis.

"Orang ramai boleh memberikan kerjasama dengan tampil ke balai polis berdekatan atau menghubungi bilik gerakan Ibu Pejabat Polis (IPD) Tampin di talian 06-4411221 atau 06-441122," katanya.