5 tahun hidu bau busuk
Cheng Hau mendengar masalah penduduk berhubung tapak pembuangan sampah di Kampung Air Putih Pekan Nenas.
PONTIAN - Kira-kira 200 penduduk taman perumahan berhampiran kawasan pembuangan sampah di Kampung Air Putih, Pekan Nenas, dekat sini, tidak tahan menghidu bau busuk yang didakwa berlarutan sejak lima tahun lalu.

Penduduk mendakwa terdapat tempat pembuangan sampah terletak 1 kilometer dari kawasan kediaman mereka.

Dianggarkan terdapat sekurang-kurangnya tujuh taman di situ antaranya Taman Impian, Taman Bunga, Taman Sentosa, Taman Teratai yang dikatakan kurang selesa kerana aktiviti pemprosesan sampah bermula sejak jam 8 pagi.

Tinjauan Sinar Harian mendapati pelbagai jenis sampah dibuang di lokasi berkenaan yang berkeluasan kira-kira 4 ekar (1.6 hektar).

Penduduk, Chang Kok Seng berkata, bau busuk sampah itu dapat dihidu sehingga ke rumahnya yang terletak di Taman Teratai.

“Apabila hujan turun bau sampah semakin kuat, menyebabkan saya terpaksa tutup tingkap dan pintu setiap hari.

“Saya bimbang pencemaran udara bau busuk dari sampah sarap akan menjejaskan kesihatan kami sekeluarga terutamanya anak-anak kecil,” katanya.

Bagi Goh Kian Hua, 56, dia berharap tindakan segera dapat diambil pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk menutup kawasan pembuangan sampah tersebut.

“Saya sudah tinggal lama di Taman Teratai, tiap-tiap hari saya sekeluarga terpaksa menahan bau busuk,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi DAP Negeri Johor, Dr Boo Cheng Hau dan calon DAP bagi Parlimen Tanjung Piai, Mahzir Ibrahim serta  Dun Pekan Nenas, Yeo Tung Siong yang mengadakan tinjauan bersama penduduk berkata, pihaknya akan mengambil tindakan sewajarnya.

Beliau difahamkan, penduduk telah membuat aduan kepada PBT mengenai cadangan untuk menutup kawasan pembuangan sampah itu.