Search This Blog

Sunday, April 14, 2013

44 PATI Myanmar redah hutan diberkasSebahagian daripada 44 orang warga Myanmar yang tidak memiliki dokumen perjalanan ditahan di Kompleks UPP Kuala Perlis, Kangar, semalam.
KANGAR 13 April - Penat lelah 44 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar meredah hutan, mendaki dan menuruni bukit berhari-hari untuk masuk ke Malaysia sia-sia selepas ditahan oleh Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Kuala Perlis, awal pagi ini.
Komander UPP Kuala Perlis, Inspektor Azizan Saman berkata, kumpulan PATI yang ditahan di kawasan sawah di tepi bukit berkenaan terdiri daripada 32 lelaki dan 12 wanita yang berumur antara tiga hingga 40 tahun.
"Kesemua mereka ditahan kira-kira pukul 3.30 pagi di Jalan Kampung Wai berhampiran Bukit Kechil, Kuala Perlis di sini. Ketika ditahan, mereka dalam keletihan dan kebingungan.
"Difahamkan, PATI itu akan dihantar ke selatan negara ini," katanya yang turut memberitahu, kejayaan itu adalah hasil rondaan dan risikan sekumpulan anggota yang diketuainya.
Azizan berkata, kesemua mereka yang tidak mempunyai dokumen perjalanan sah akan disabitkan kesalahan di bawah Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1059/64 Pindaan 2002.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130414/je_05/44-PATI-Myanmar-redah-hutan-diberkas#ixzz2QQX9ujjO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment