Search This Blog

Saturday, April 27, 2013

38 terbunuh hospital terbakarMoscow: Kebakaran yang berlaku di sebuah hospital psikiatri di luar ibu negara Russia mengorbankan sekurang-kurangnya 38 orang ketika kebanyakan mangsa sedang tidur.

Pegawai Kementerian Kesihatan berkata, hospital satu tingkat itu menempatkan pesakit yang mengalami masalah mental teruk.
Pegawai Kementerian Kecemasan memberitahu agensi berita Itar-TASS, ada dua jalan menyelamatkan diri dari hospital berkenaan.

Lintar pintas punca kebakaran

Pegawai Jawatankuasa Siasatan Russia berkata, mereka meneliti faktor tidak mematuhi peraturan kebakaran dan litar pintas sebagai punca kebakaran hospital di Ramenskoye, pagi semalam.

Menjelang pagi semalam, penyiasat menyenaraikan 38 orang 36 pesakit dan dua doktor sebagai mangsa yang maut.

Cuma seorang jururawat dan dua pesakit berjaya menyelamatkan diri, menurut Kementerian Kesihatan.
Perkhidmatan kecemasan juga menyiarkan senarai pesakit menunjukkan mereka dalam lingkungan usia daripada 20 hingga 76 tahun.

Belovoshin juga berkata, pasukan bomba mengambil masa sejam untuk tiba di hospital berikutan panggilan kecemasan kerana feri untuk menyeberangi terusan ditutup dan pasukan bomba terpaksa mengambil jalan jauh.

Gabenor Moscow, Andrei Vorobyev, memberitahu televisyen penggera kebakaran berfungsi tetapi api merebak pantas.

Jurucakap Jawatankuasa Siasatan memberitahu agensi berita Russia kebanyakan mangsa yang maut berada di katil masing-masing dan tidak cuba menyelamatkan diri.

Kebakaran perkara biasa di Russia kerana kegagalan mematuhi peraturan keselamatan.
AP

No comments:

Post a Comment