Search This Blog

Friday, April 5, 2013

31 maut bangunan separuh siap runtuh di India

31 maut bangunan separuh siap runtuh di India
ANGGOTA penyelamat dan orang ramai berusaha mencari mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan selepas sebuah bangunan separuh siap yang masih dalam pembinaan runtuh di Mumbai, India, hari ini. 31 mangsa maut dalam kejadian itu. - Foto AP MUMBAI (India): Sekurang-kurangnya 31 terbunuh apabila sebuah bangunan separuh siap yang sedang dalam pembinaan secara haram runtuh di pinggir bandar kewangan India, hari ini.

Menurut polis, bangunan yang terletak di Thane, pinggir bandar Mumbai runtuh kira-kira jam 6.08 petang tadi (waktu tempatan).
Pasukan penyelamat terpaksa menggunakan tukul pemecah dinding dan gergaji berantai bagi memecahkan runtuhan dalam aktiviti mencari mangsa yang terperangkap.


“Mungkin ada mangsa yang masih terperangkap dalam runtuhan itu sekarang,” kata Pesuruhjaya Polis Tempatan KP Raghuvanshi, hari ini.

Beliau berkata, 31 mangsa yang maut termasuk 11 kanan-kanak.

“Sekurang-kurangnya empat tingkat bangunan berkenaan sudah siap dan diduduki. Runtuhan berlaku ketika pekerja binaan sudah menyiapkan tiga lagi tingkat dan sedang menambah tingkat kelapan,” demikian menurut seorang pegawai polis, Inspektor Digamber Jangale.

“Beberapa mangsa yang maut terdiri daripada pekerja binaan yang tinggal di bangunan itu,” katanya. - AP

No comments:

Post a Comment