Search This Blog

Sunday, April 14, 2013

17 pelarian Iraq ditahanPelabuhan Klang: Hajat 17 pelarian warga Iraq memasuki negara jiran secara haram tidak kesampaian apabila ditahan Pasukan Polis Marin (PPM) Pelabuhan Klang dalam Ops Pensura di Sungai Chondong, Pelabuhan Barat, di sini, malam kelmarin.

Kejadian jam 9.30 malam itu membabitkan dua bot tidak bernombor yang dipercayai dalam perjalanan ke Indonesia ditahan hasil maklumat dan risikan pihak berkuasa mengenai aktiviti penyeludupan manusia.


Pegawai Pemerintah Markas Operasi PPM Pelabuhan Klang Deputi Superintendan Norzaid Muhammad Said berkata, ketika bot berkenaan dihampiri pasukannya, dua tekong warga Indonesia terjun ke laut untuk meloloskan diri.

Bagaimanapun, katanya, seorang tekong berusia 42 tahun berjaya ditahan, manakala rakannya melarikan diri ke hutan paya bakau berhampiran.


“Pemeriksaan terhadap kedua-dua bot itu mendapati 12 lelaki, seorang wanita dan empat kanak-kanak perempuan warga Iraq berusia antara sembilan dan 50 tahun berada di dalam bot,” katanya.


Norzaid berkata, siasatan mendapati semua warga asing terbabit memasuki negara ini secara sah sebulan lalu, namun dipercayai mahu ke negara ketiga melalui Indonesia, manakala negara ini dijadikan transit,” katanya.

No comments:

Post a Comment