Search This Blog

Saturday, April 13, 2013

11 restoran tawar shisha di Jeddah disitaManama: Pihak berkuasa tempatan menutup 11 restoran dan kedai kopi di Abhar, Jeddah, kerana menyediakan shisha di kawasan tertutup.

Sumber berkata, premis itu disita kerana melanggar peraturan pihak berkuasa tempatan. “Semua pihak tahu Kementerian Dalam Negeri melarang shisha dihisap di tempat tertutup dan premis berkenaan diberi amaran berkali-kali bagi mengelak dikenakan tindakan,” katanya. Lebih 100 paip yang akan digunakan pelanggan turut dirampas dalam serbuan di premis berkenaan.


Sumber berkata, sesetengah restoran dan kedai minuman itu terletak di sepanjang 30 kilometer pantai peranginan Laut Merah yang menjadi lokasi pelancongan utama Jeddah. Shisha sangat popular di Arab Saudi dan negara lain Teluk.

Pakar perubatan memberi amaran, amalan menghisap shisha kini semakin meluas di Teluk, termasuk di kalangan remaja perempuan. Angka rasmi menunjukkan Arab Saudi mempunyai enam juta perokok dan kira-kira 800,000 daripadanya adalah remaja sekolah menengah dan tinggi.


Kira-kira 600,000 lagi adalah wanita. - AFP

No comments:

Post a Comment