Search This Blog

Saturday, April 27, 2013

11 rakyat Britain dipenjara kerana rancang serangan bomLONDON 27 April - Sebanyak 11 rakyat Britain dipenjara hari ini kerana merancang apa yang didengar di mahkamah sebagai plot yang disokong militan al-Qaeda bagi melakukan serangan bom berangkai yang diharapkan lebih hebat daripada serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat (AS) dan serangan di ibu negara ini pada 2005.
Konspirasi itu membabitkan sekurang-kurangnya enam orang yang berkomplot dengan mendapatkan latihan di Pakistan bagi mencapai matlamat meletupkan lapan beg yang berisi bom di kawasan yang sesak dengan orang ramai.
Ketua sindiket itu, Irfan Naseer dijatuhi hukuman penjara seumur hidup dengan orang kanannya, Irfan Khalid dipenjara selama 18 tahun dan rakan komplot, Ashik Ali dijatuhi hukuman penjara 15 tahun oleh hakim di Mahkamah Woolwich Crown di tenggara London.
Sebanyak lapan lagi ahli kumpulan itu dari Birmingham, tengah England juga dijatuhi hukuman hari ini. - AFP


Artikel Penuh: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130427/lu_02/11-rakyat-Britain-dipenjara-kerana-rancang-serangan-bom#ixzz2RftNEkwC
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment