Wanita maut dihempap pokok
Keadaan rumah yang didiami warga Indonesia yang maut setelah gagal menyelamatkan diri dalam kejadian pokok tumbang, petang semalam.Sumber foto Twitter
KUALA LUMPUR - Seorang wanita warga Indonesia berusia 52 tahun maut apabila sebuah pokok tumbang menghempap kediamannya di sebuah perkampungan setinggan di Kampung Baru, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 petang itu, bilik yang didiami mangsa dikenali sebagai Rapi, di Jalan Sultan Sulaiman 4, Kampung Baru, di sini, ranap dihempap pokok besar.

Difahamkan, mangsa tersepit di antara bumbung dan dinding rumah tersebut ketika cuba melarikan diri berdasarkan kedudukan mayat yang ditemui.

Sepasukan bomba dari balai bomba dan penyelamat Titiwangsa terlibat dalam operasi menyelamat dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Kejadian tersebut merupakan salah satu daripada insiden di 29 lokasi terjejas dalam beberapa kejadian pokok tumbang akibat hujan lebat dan angin kencang yang melanda beberapa kawasan di sekitar Lembah Klang, selama kira-kira dua jam bermula jam 4 petang semalam.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib berkata, kedudukan rumah setinggan itu dibina di kawasan tidak sesuai.

“Lokasi rumah ini dibina sangat bahaya dan disebabkan angin kencang, dahan besar dari pokok menghempap rumah tersebut,” katanya ditemui di lokasi kejadian.

Sementara itu katanya, dalam kejadian berasingan, angin kencang yang menyebabkan ribut kuat juga menyebabkan dahan menimpa laluan monorel dekat Jalan Sultan Ismail berhampiran persimpangan pusat beli-belah Maju Junction di sini.

Katanya, ia menyebabkan perkhidmatan monorel terganggu selama 30 minit sebelum kawasan tersebut dibersihkan.

“Sebanyak 20 kenderaan yang diletakkan di tempat letak kereta swasta berdekatan Bangunan AIA di Jalan Ampang juga turut rosak teruk apabila sebuah pokok besar dan dahan tumbang.

“Selain itu, sebanyak enam kenderaan di Jalan Haji Taib 4, juga turut dihempap pokok, manakala sebuah kereta di Jalan Ipoh dan tiga pokok tumbang di Jalan Bunos,” katanya.