Search This Blog

Sunday, March 24, 2013

Transit penyeludupKuala Lumpur: Selain Kampung Simunul dan Kampung Bangau-Bangau, Pulau Bum Bum terkenal di daerah Semporna sebagai sarang jenayah kerana dijadikan transit kumpulan penyeludup ketika berulang alik dari selatan Filipina ke kampung berkenaan.

Penduduk, Jasni, 50-an, berkata, sebuah perkampungan di pulau itu didiami pendatang haram Filipina yang menjadi persinggahan penyeludup.


Katanya, dia sering melihat bot laju dengan enjin berkuasa tinggi memasuki kampung itu membawa barang seludup ke Semporna.

“Saya pasti mereka membawa barang seludup ke Kampung Simunul dan Kampung Bangau-Bangau sebab semua orang di daerah ini tahu lokasi itu sarang penjenayah.


“Perkampungan haram pendatang dari Filipina di pulau ini asalnya kecil, tapi sekarang semakin besar. Mereka juga menetap di kawasan darat pulau ini untuk menanam ubi kayu dan sayuran,” katanya ketika ditemui Metro Ahad.


Bercerita mengenai aktiviti penyeludupan di situ, Jasni berkata, penyeludup menggunakan bot laju dipanggil ‘tempel’ dan menggunakan dua hingga tiga enjin berkuasa 200 kuasa kuda.

“Biasanya, orang yang menjadi ketua penyeludup dipanggil ‘tikong’ dan bertanggungjawab menjalankan urus niaga dengan individu yang membeli barangan seludup mereka,” katanya.

No comments:

Post a Comment