Search This Blog

Wednesday, March 13, 2013

Tanggung sakit 3 jam jatuh lubang 10 meterIpoh: Seorang lelaki bertarung nyawa hampir tiga jam apabila tulang belakangnya dipercayai patah selepas terjatuh ke dalam lubang sedalam kira-kira 10 meter berhampiran Bukit Kledang, Menglembu, dekat sini, pagi semalam.

Dalam kejadian jam 9.50 pagi itu, Muhammad Asyahad Masdar, 20, yang bekerja sebagai pemotong rumput dikatakan tidak sedar kewujudan lubang seluas satu meter yang ditutupi semak ketika sedang bertugas di kawasan berkenaan bersama pekerja lain.
Cedera tulang belakang

Ketua Operasi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah Kinta, Rayner Saimon, berkata mangsa ditemui dalam keadaan sedar tetapi mengerang kesakitan dan tidak mampu berbuat apa-apa kerana kecederaan belakang dipercayai kesan hentakan ketika terjatuh.

“Kami menghadapi kesukaran untuk mengeluarkan mangsa kerana lubang berkenaan terlalu dalam dan sempit.

“Justeru, anggota penyelamat terpaksa turun ke dalam lubang itu menggunakan tali serta lampu suluh bagi mengesan kedudukan mangsa yang terperangkap di dalamnya.

“Sebaik sampai kepada mangsa, dia mengadu sakit di pinggang dan tulang belakang serta tidak mampu menggerakkan tubuhnya itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di tempat kejadian semalam.
Rayner berkata, mangsa yang turut terjatuh bersama mesin pemotong rumput yang dibawanya, berjaya dibawa naik dengan tubuhnya diikat dan didukung keluar secara berhati-hati kira-kira jam 12 tengah hari, sebelum dibawa dengan ambulans ke Hospital Raja Permaisuri Bainun dekat sini.

Beliau percaya kemungkinan lubang itu pada mulanya digali oleh kontraktor untuk menanam tiang elektrik namun apabila ia tidak dilaksanakan, lubang berkenaan tidak dikambus semula dan ditinggalkan hingga ditutupi semak samun.

No comments:

Post a Comment