Search This Blog

Wednesday, March 13, 2013

Singapura siasat kematian saintisSINGAPURA 12 Mac - Kementerian Luar Singapura, hari ini memberi jaminan kepada keluarga saintis Amerika Syarikat (AS) yang didakwa membunuh diri pada tahun lalu untuk menjalankan siasatan secara telus dan terbuka berhubung kes tersebut.
Sebelum ini, ibu bapa kepada Shane Todd, membangkitkan kemungkinan anak mereka dibunuh berikutan penglibatannya dengan projek teknologi tinggi membabitkan firma China yang dilihat memberi ancaman kepada keselamatan AS.
Menurut kementerian itu, Duta Singapura ke Washington, Ashok Mirpuri bertemu dengan ibu bapa Todd, Rick dan Mary di AS pada 5 Mac lalu dan memberi jaminan 'siasatan lengkap akan dijalankan' berhubung kematian anak mereka.
Pada hari yang sama, Mirpuri juga bertemu Senator dari Montana, Max Baucus dan Jon Tester iaitu kawasan keluarga Todd tinggal dan memberitahu mereka bahawa polis Singapura akan menjalankan siasatan dengan tulus dan terbuka.
"Mirpuri telah memberitahu senator bahawa selesai polis menjalankan siasatan, mereka akan menghantar kes itu ke Penyiasatan Koroner Awam di Singapura.
"Koroner akan meneliti penemuan siasatan dan mewawancara saksi bagi mengenal pasti punca kematian. Keluarga Shane Todd akan dijemput menghadiri siasatan dan boleh menyoal saksi," kata kementerian itu.
Tarikh inkues koroner belum ditetapkan, namun sumber mahkamah berkata, kes Todd akan disebut dalam perbicaraan tertutup pada 26 Mac ini. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130313/lu_05/Singapura-siasat-kematian-saintis#ixzz2NWVzKZnU
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment